FLG 6X-Green – zelený a křížový s 3x360° linkou

FLG 6X-Green – zelený a křížový s 3x360° linkou

FLG 6X-Green – zelený a křížový s 3 x 360° linkou

Dnes se seznámíme s novinkou, která se objevila na našem trhu začátkem letošního roku. Jedná se o liniový laser se zeleným paprskem, Li-Ion akumulátorem a možností jeho dobíjení nebo přímého napájení přístroje přes USB C kabel. FLG 6X-Green vytváří tři na sebe kolmé roviny čímž umožňuje vytvořit celkem 6 křížů. Jeho dosah je až 15m a s dokoupeným přijímačem (FR 55 nebo profi FR75-MM) až úctyhodných 40m.

Sám výrobce uvádí, že se jedná o mladšího bratříčka dříve představeného laseru Geo6X-Green BAG, jen s něco menším dosahem a přesností. Odlišných detailů je zde však více, např. krytky laserových hlav jsou zde z plastu, a ne jako u Geo6X-Green z odolnějšího kovu nebo slabší akumulátor s poloviční hodnotou 2000 mAh (oproti 4000 mAh u Geo6X-Green) a tím i kratší pracovní dobou na jedno nabití. To je cena za nižší cenu, ale některým uživatelům toto určitě vadit nebude.

Obsah dodávky

Přístroj je dodáván ve vkusně potištěné lepenkové krabici, uvnitř které je ve vypolstrované oranžové transportní kabele uložený samotný laser FLG 6X-Green, včetně veškerého příslušenství. Najdeme zde Li-Ion akumulátor (2000mAh; 7,4V a 14,8Wh), nabíječku s USB 3.0/C kabelem a výškově nastavitelný držák na zeď.

Ovládací prvky


FLG 6X-Green obsahuje na boční ovládací straně celkem tři zelená tlačítka a 3 červené LED diody + aretační páčku pro ochranu přístroje při transportu, zmiňovanou výše. Zelená ovládací tlačítka mají několik funkcí (více níže).

A jak se s FLG 6X-Green pracuje?

Samotné pogumované tělo laseru má příjemně kompaktní rozměry 112 x 142 x 78 mm (výška x šířka x hloubka) a váží cca. 760 gramů, takže manipulace s ním je v pohodě. Lze ho používat samostatně nebo ho připevnit na stavební či klikový stativ nebo malý fotostativ (na spodní straně má závity 5/8“ i 1/4“).

Dále k laseru můžete připevnit dodávaný multifunkční držák, který má na spodní straně opět závity 5/8“ a 1/4". Na boční straně má zabudované silné magnety (pro připevnění např. na futra nebo kovovou konstrukci pro sádrokarton) a otvor pro zavěšení na zeď. Na kruhové předměty (odpadové potrubí, vodovodní trubky apod.) ho lze připevnit pomocí popruhu a otvorů v držáku samotném.

Práce v režimu samourovnání (svislá a vodorovná rovina)

Pro práci ve svislé nebo vodorovné rovině dejte aretační páčku do polohy ON. Rozsvítí se horní červená LED dioda, přístroj je zapnutý a je aktivována funkce samourovnání. Při jeho naklonění se ozve zvukový alarm a laserové linky budou blikat.

Nyní lze pomocí tlačítka H zapnout a vypnout vodorovnou laserovou přímku a pomocí tlačítka V postupnými stisky rozsvítit a zhasnout 1. nebo 2. nebo obě svislé linky. Stiskem tlačítka P se rozsvítí prostřední LED dioda a aktivuje se funkce PULSE, kdy lze použít přijímač laserového paprsku, který prodlouží dosah přístroje až na 40 m. Dalším stiskem tlačítka P funkci PULSE opět vypnete. Po skončení práce přesuňte aretační páčku zpět do polohy OFF. Tím je mechanismus laseru zajištěn a všechny rozsvícené laserové linky se automaticky vypnou. V případě, že měřící mechanismus po končení měření nezajistíte, přístroj vás ihned po jeho naklonění upozorní zvukovým signálem a blikáním všech tří laserových linek.

Práce v režimu nakloněné roviny (bez aktivace samourovnání)

Pro práci v nakloněné rovině nechte aretační páčku v poloze OFF a stiskněte tlačítko P. Rozsvítí se horní LED dioda a bliká spodní LED dioda. Nyní lze pomocí tlačítka H zapnout vodorovnou laserovou linku a pomocí tlačítka V postupnými stisky opět rozsvítit 1. nebo 2. nebo obě svislé linky. Dalším stiskem tlačítka P se rozsvítí prostřední LED dioda a aktivuje se funkce PULSE, kdy lze použít přijímač laserového paprsku (
FR 55 nebo profi FR75-MM), který prodlouží dosah přístroje až na 40 m. Dalším stiskem tlačítka P přístroj vypnete.

Nabíjení, výdrž a pracovní teplota

Při plně dobitém akumulátoru může laser dle výrobce pracovat až 12 hodin při rozsvícené jedné laserové linky, při dvou rozsvícených linkách se jeho výdrž snižuje na 9 hodin a jestliže plně využijete jeho potenciál a rozsvítíte všechny tři linky, akumulátor vydrží 7 hodin (v závislosti na okolních teplotních podmínkách). Mimochodem, když už mluvíme o teplotních podmínkách, FLG 6X-Green dokáže pracovat v teplotním rozmezí od -10°C do + 45 °C.

Stav nabití vloženého akumulátoru indikuje laserová dioda umístěná spolu s ovládacími tlačítky a aretační páčkou na boční straně FLG 6X-Green. Je-li akumulátor plně nabitý, dioda u symbolu baterie červeně svítí. Jestliže tato dioda začne blikat, je nutno akumulátor nabít. Ten se nabíjí mimo vlastní tělo přístroje. Je tedy potřeba otevřít dvířka bateriové přihrádky a vybitý akumulátor vyjmout.

Pro jeho nabíjení slouží přibalená nabíječka podobná nabíječkám pro mobilní telefony. Má zdířku na kabel s koncovkou typu USB-A. Nabíjecí kabel má koncovky typu USB-A (do nabíječky) a USB-C (do akumulátoru), takže nemůže dojít k záměně při jeho použití. Vlastní nabíjecí čas plně vybitého akumulátoru je dle mého měření cca. 3 hodiny. Vzhledem k tomu, že má akumulátor zdířku na USB-C, lze k jeho dobíjení použít i např. powerbanku apod.

Jaký tedy vlastně je?

FLG 6X-Green je profesionální, výkonný a přesný křížový liniový laser z dílny Geo-Fennel GmbH ze SRN. Snadno se používá při každodenní práci a urychluje provádění typických dokončovacích, renovačních a instalačních prací včetně použití manuálního režimu pro určování úkosů a sklonů.

Pevný a odolný plastový kryt je dodatečně pogumován, aby byl přístroj co nejvíce chráněn před vnějšími vlivy.
Čitelná a intuitivní klávesnice umožňuje okamžitý start a bezproblémovou přípravu pracoviště. Zámek kompenzátoru integrovaný s hlavním vypínačem (aretační páčka) chrání přístroj během přepravy a skladování.

Samostatné spínání linek umožňuje šetřit energii tím, že používáte pouze ty linky, které jsou aktuálně potřeba.


Možnost spolupráce s detektorem(FR 55 nebo profi FR75-MM) navíc výrazně zvyšuje rozsah použití laseru, umožňuje vyjít mimo budovu a pracovat v terénu na velkou vzdálenost až 40 m i za přímého slunce.

Prostě, co víc si přát?

Jen taková malá drobnost

Při prohlídce multifunkčního držáku mě zaujalo to, že má na spodní i zadní straně v rozích umístěné malé pogumované výstupky, které např. při práci na plovoucí podlaze nebo nábytkovém korpusu zabrání jejich případnému poškrábání. I takové detaily někdy mohou rozhodovat o spokojenosti jednotlivých uživatelů.

 

FLG 6X-Green – zelený a křížový s 3x360° linkou FLG 6X-Green – zelený a křížový s 3x360° linkou FLG 6X-Green – zelený a křížový s 3x360° linkou FLG 6X-Green – zelený a křížový s 3x360° linkou FLG 6X-Green – zelený a křížový s 3x360° linkou FLG 6X-Green – zelený a křížový s 3x360° linkou FLG 6X-Green – zelený a křížový s 3x360° linkou FLG 6X-Green – zelený a křížový s 3x360° linkou FLG 6X-Green – zelený a křížový s 3x360° linkou FLG 6X-Green – zelený a křížový s 3x360° linkou
2023-02-07 10:30:43

Přejít na všechny články

Další články

Nivelační přístroje

Nivelační přístroje jsou důležitou pomůckou, která vytyčí přesné vodorovné roviny. Při zakládání staveb rychle a s naprostou přesností určují vymezené hodnoty pro vyrovnání povrchu, vytváří pevnou základnu pro realizovanou pokládku materiálu i výstavbu stěn. Využití nachází ve stavebnictví, ale i př…

Laserový dálkoměr změří vše na milimetry přesně

I velké rekonstrukce nebo stavby můžou provázet malá zařízení, která vám přinesou velký užitek. Zajistí lepší efektivitu práce, zrychlí přípravu projektu, provedou správným plánováním dodávky i spotřeby materiálu. Laserový dálkoměr patří mezi praktickou pomůcku mnoha oborů. Uplatnění najde i v běžn…

Měřící kolečka - kdy a jak je využijeme

Jednoduché zařízení je uzpůsobené pro rychlé a přesné měření v terénu. Je praktickou pomůckou zejména pro měření základu stavby, velikosti pozemku, pomáhá přesně stanovit spotřebu materiálu při řešení oplocení, plochy silnice nebo příjezdových cest. Pohotově zajistí přesný odečet měřených hodnot i z…

Porovnání tříliniových křížových laserů - BOSCH, DeWALT nebo GeoFENNEL?

Tento typ křížových laserů vyžaduje - z pohledu obsluhy – přesnost při práci. Zobrazují linie v 360stupňovém systému a vytvářejí je kolem své pozice v každé rovině (vodorovná a 2 svislé na sebe kolmé). Stěna, nábytek nebo budova, vše co stojí v cestě laserovému paprsku, je jím označeno, což pomáhá d…

Rotační a křížový laser a jejich využití ve stavebnictví

Při úpravě terénu před stavbou i během samotné realizace je třeba přesně stanovit rovinné plochy a průběžně kontrolovat jejich dodržení. Klasické pomůcky jako je vodováha, pásmo nebo kružítko jistě dokáží posloužit, moderní vybavení vám však při stavebních pracích výrazně zjednoduší postup a zlepší …

Stavební lasery

V průběhu realizace základní stavby, ale i při zajišťování úprav, rekonstrukcí nebo v práci na změnách interiéru hrají velmi důležitou roli stavební lasery. Zařízení pracuje s červeným nebo zeleným laserem a dokáže přesně vytyčit nebo zkontrolovat rovné linie v horizontálním i vertikálním směru, ově…

Rotační laser FL 100HA

Rotační lasery jsou nezastupitelnou pomůckou ve stavebnictví. Výrazně zjednoduší nivelaci, vyrovnání, měří vodorovné i svislé roviny i nastavení sklonů. Moderní lasery se snadno ovládají a pracují s vysokou přesností. Malá investice do vybavení zefektivní práci, zajistí profesionální výsledky a kont…

Co je dobré vědět o stativech?

Stabilita stativů Dopad stativů na přesnost výsledků měření je často podceňován. Míru přesnosti a preciznosti lze dosáhnout pouze kombinací vysoce kvalitních stativů a vysoce přesných nástrojů. Dřevo nebo hliník? Nejpřesnějších výsledků měření lze dosáhnout pomocí dřevěného stativu. Ve srovnání s…

Servis, seřízení a kalibrace

Zajišťujeme servisní a kalibrační služby geodetických a stavebních přístrojů.